Въпроси и отговори

Повече за тестовете

 • Генетичните изследвания очертават уникалния генетичен профил, който всеки човек притежава, и дават значителен обем информация, която няма как да бъде получена чрез който и да е друг тип изследване. Те позволяват да бъде разбрана по-добре индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен тип начин на живот, който включва режим на хранене и двигателна активност.

  Генетичните изследвания са ефективен инструмент, с помощта на който могат да бъдат анализирани гените, свързани с метаболитните процеси, заболяванията, предизвикани от начина на живот, спортните постижения и приемането на хранителни вещества. С оглед на получените резултати днес можем да предвидим индивидуалната реакция на всеки отделен човек, и на база на получените резултати обучени специалисти могат да разработят високоефективни, персонализирани програми за превенция, хранене и тренировки.

  Тук може да разгледате специалистите, с които работим.

 • Генетичните тестове, които предлагаме, са ефективен инструмент, който може да бъде използван както с превантивна, така и с коригираща цел. В повечето случаи генетичните изследвания имат най-голям смисъл, когато са част от по-широки медицински изследвания. Затова препоръчваме резултатите да бъдат обсъдени с подходящо обучени специалисти, което подсигурява правилната им употреба и интерпретация. Тъй като резултатите от генетичните тестове са много лични и информативни, правилното им тълкуване и представяне са изключително важни.

 • Вашето здраве е резултат от взаимодействието между гените Ви и фактори от начина Ви на живот (режим на хранене, спорт, стрес, пушене, консумация на алкохол и т.н.). Уникалната Ви генетична структура определя кои нутриенти се използват и по какъв начин, как се отделят токсините и кои ефективни ключови процеси протичат в тялото Ви. Чрез промяна в диетата и начина на живот, направена на базата на персоналния Ви генетичен профил, може да въздействате значително върху начина, по който функционират гените Ви, и да компенсирате области, в които те не се справят оптимално.

 • Всички гени, включени в генетични тестове, отговарят на следните строги критерии за надеждност:

  • Имат доказана биологична функция. Много от генните вариации в тест панела предизвикват промяна в аминокиселинната структура на протеина и изменят неговата активност. Други вариации в панела оказват влияние върху факторите, които определят процеса на копиране на ДНК.
  • Имат доказана биологична роля в процесите, свързани с контрола на теглото. Например някои генни вариации предизвикват промяна в количеството мазнини, които се усвояват от дадена храна.
  • Съществуват доказателства от клинични проучвания, че хора с различни генотипи реагират по различен начин на определен хранителен режим или физическа активност.
 • Да, много. През последните две десетилетия са публикувани хиляди изследвания, които доказват връзката между гените и начина на хранене. Като цяло нивото на научните изследвания е много високо и качеството им е сходно с това на научните доказателства, използвани при утвърждаването на стандартни хранителни съвети, като например висока консумация на плодове и зеленчуци и ограничена консумация на наситени мазнини, захари и т.н.

 • Генетичните изследвания са подходящи за бебета и малки деца едва след спиране на кърменето. В противен случай, в устата на бебето може да бъде открита ДНК и от майката, което може да доведе до неясен резултат.
  Може да направите изследване няколко месеца след като се преустанови храненето на бебето с кърма.

Поръчка и доставка

 • Към всеки един от тестовете, включени в секцията „Генетични изследвания“, има бутон „Поръчай“.  Изберете генетичния тест, който искате да поръчате и натиснете бутона. Тестът ще бъде автоматично добавен към Вашата кошница.

  Влезте в потребителската си кошница попълнете данните, необходими за извършването на плащане и доставка. При поръчка на ДНК тест ще получите комплект за ДНК проба.

 • Заплащането на генетичните тестове може да бъде направено по следните начини:

  • Кредитни и дебитни карти чрез ePay и EasyPay (не е задължително да имате ePay акаунт).
  • Картови разплащания чрез PayPal акаунт (възможно е да съществуват допълнителни такси в следствие на превалутиране).
  • Банков превод (повече инструкции ще получите в процеса на поръчка).
  • Разсрочено плащане:
    
   1. чрез Банка ДСК (извършва се само на територията на гр.София) За повече подробности и инструкции, прочетете тук.
   2. чрез MedLease (можете да поръчате изследване без оскъпяване).
       За повече подробности инструкции, прочетете ТУК.
   След като изберете бутона “Поръчай” и стигнете до момента за избор на начин на плащане, изберете разсрочено плащане с някой от нашите партньори и ние ще се свържем с вас за следващите стъпки и одобрение.”
  • Взимане на ДНК проба за изследвания NGHealth, NGDiet, NGSport, NGEstrogen, NGMind, NGImmunology и NGDerm се извършва в домашни условия, без намесата на медицинско лице. Всичко, което трябва да направите, е да натъркате вътрешната страна на бузата си със стерилния памучен тампон от комплекта за изследване, който ще получите при поръчка на тест.

   Взимането на ДНК проба за изследвания NGOncology, NGBRCA, NGCardiology, NGDiabetes, NGHeritage, NOVA Newborn Genetic TestNOVA Metabolic Disease Genetic Test и Nifty Pro се извършва с изолиране на ДНК от кръв.
   Взима се венозна кръв чрез затворена вакутейнер система при спазване на стандартните процедури за стерилност в удобна за Вас клинична лаборатория и се транспортират на стайна температура към нас. Кръвта е необходимо да бъде взета във вакутейнер с EDTA (Ethylene Diamine Tetraacetic A), който ще намерите в комплекта за изследване при поръчка на тест. Количеството на пробата трябва да бъде около 4 ml

 • Резултатите от изследания NGHealth, NGDiet, NGSport, NGEstrogen, NGMind и NGDerm са готови в рамките на 4 до 6 седмици от датата на изпращане на пробата.
  Резултатите от изследвания NGOncology, NGBRCA, NGCardiology, NGDiabetes и NGImmunology са готови в рамките на 4 до 8 седмици от датата на изпращане на пробата. 
  Резултатите от изследването NiftyPro и NOVA Metabolic Disease Genetic Test е готово в рамките на 14 каледнарни дни от датата на изпращане на пробата.
  Резултатите от изследването NOVA Newborn Genetic Test е готово в рамките на 4 до 5 седмици от датата на изпращане на пробата.
  Ще получите e-mail, уведомяващ Ви за начина, по който можете да получите достъп до тях.
  В цената на изследването е включена и консултация с лекар генетик с цел разчитане и интерпретация на резултатите.

Поверителност

 • Тестовете анализират селекция от генни вариации, за които съществуват документирани научни доказателства, че е налице взаимодействие с околната среда, и че влиянието на промяна в диетата и начина на живот може да бъде измерено.

  Всички генни вариации, включени в тестовете, са избрани според строги научни стандарти. Целта на подбора е да бъдат идентифицирани гени, които предполагат силно взаимодействие между конкретния ген и външната среда.

 • Никой друг, освен Вие самите. Всяка лична информация, която сте споделили с нас (ДНК пробата Ви, лични данни и информация за здравето Ви), е строго конфиденциална. NutriGen е регистрирана по КЗЛД за пазене на данни за човешкия геном. Ние не продаваме информация и не предоставяме лични данни на трети лица, напр. застрахователни компании или здравноосигурителни фондове.

  Готовите резултати от тестовете са достъпни единствено чрез уникален линк за достъп и парола, които достигат до Вас по различни канали. Когато анализът е завършен, ДНК пробата се унищожава. Пазим единствено контактите Ви с цел по-нататъшна комуникация.

Специалисти

 • При разработването на такъв тип генетични тестове, генетичните варианти се избират според установен набор от критерии, един от които е, че анализираните вариации на гените трябва да преобладават сред местното население.

  Многобройни проучвания са демонстрирали, че всички вариации на гени, изследвани в тестовете ни, са силно преобладаващи сред коренно различни населения, и че играят една и съща роля в етиологията на затлъстяването, загубата на тегло и риска от заболявания сред проучваните групи население.

  Важно е да се отбележи, че нашите ДНК тестове НЕ съдържат никакви еднонуклеотидни полиморфизми (SNP), налични само чрез асоциация в цялостни геномно асоциирани проучвания (GWAS). Всички тествани генетични вариации са „функционални вариации“, т.е. те директно влияят върху функционирането на молекулярната патология, в която участват, като променят даден белтък, като ензим или хормон (напр. чрез промяна на аминокиселина в белтъка). Физиологичният ефект на тази промяна е универсален и въпреки че честотата на проява на вариацията може да е различна в различните групи от население, последиците от вариацията не са.

 • Недвусмислено е доказано, че въпреки че приносът е малък, тъй като честотите сред населението са общо-взето високи, цялостният принос е всъщност голям. Обратно, SNP с висока пенетрантност, напр. SNP за фамилна хиперхолестеролемия, има голям принос за болестта, но тъй като се среща толкова рядко сред населението, приносът му всъщност е малък.

 • Нутригеномиката не се занимава с каузалност, а търси взаимодействия. Нутригеномиката не твърди, че определен SNP причинява дадено болестно състояние, особено що се отнася до SNP с ниска пенетрантност, където признаваме, че сами по себе си SNP не причиняват заболявания. Това, което може да се свързва с риск от дадено заболяване, е взаимодействието с определен нутриент или друг елемент от заобикалящата среда, асоцииран с физиологичен резултат.

 • Проблемът с такива твърдения е, че те са валидни за повечето, но не и за всички еднонуклеотидни полиморфизми (SNP). Винаги сме настоявали заинтересованите от нутригеномиката да четат релевантна литература и сами да вземат решение. Причината, поради която използваме набор от критерии, за да определим кои SNP да включим в тестовете ни, е че мислим, че има достатъчно доказателства само за определени SNP. Затова оценяваме проучванията на всеки SNP и решаваме дали са адекватни, смислени, функционални и полезни. Именно поради тази причина в тестовете ни присъстват само ограничен брой SNP, а не всички, които биха могли да бъдат открити в литературата.

  Когато трябва да вземете решение, свързано с валидността и полезността на интеракция между начин на хранене или спорт и генотип, прочетете наличната литература по въпроса и оценете доказателствата. Решете дали би било полезно в контекста на клиничната ви практика и дали може да интегрирате данните с останалата информация, отнасяща се до клиента ви.

 • Признато е на международно ниво, че групирането на индивидуално валидирани гени в един панел е приемлива научна практика. Нито е реалистично, нито е необходимо да се валидират поотделно цели панели от гени, когато гените, от които се състои панелът, са били широко валидирани. Това прилича на използването на традиционни биомаркери – когато се прави кръвен тест, всички показатели извън нормата се разглеждат и лекуват заедно (напр., даден тест може да разкрие висок LDL холестерол, висок хомоцистеин и повишен CRP – всички те са функционални биомаркери и пациентът бива лекуван по подходящ начин, разглеждайки всички биомаркери заедно, на базата на предварителни изследвания на индивидуалния ефект от тези повишени биомаркери. Медицината, базирана на доказателства, няма нужда от предишни изследвания, които показват комбинирания ефект от висок LDL холестерол, хомоцистеин и CRP). Функционалните вариации в гените би трябвало да се приемат за друг вид биомаркер.