Как да определим начина, по който алкохолът влияе на тялото ни – алкохолни калории и метаболизъм

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. В последните години много нашумя празникът на влюбените Свети Валентин, но ние, от NutriGen, Ви предлагаме да поговорим за една друга любов – любовта към хубавото вино. Като интересен факт ще Ви разкажем накратко как алкохолът влияе на Вашето тяло и как генетичното изследване NGHealth ще Ви помогне да разберете  индивидуалните заложби на организва Ви да разгражда алкохола.

Консумацията на алкохол е любимо забавление на хората, както социално, така и културно. Когато чуем алкохол, най-често в съзнанието ни (може би основно в мислите на жените) изникват две основни неща – дали много бързо ще ме хване и колко калории има в една чаша вино, шампанско, бира, уиски…

Калории в алкохола

Нека започнем с калорийната стойност на питиетата. Някои изследвания загатват, че алкохолът може да носи ползи за здравето. Например червеното вино може да понижи риска от сърдечни заболявания, а бирата да е полезна за бъбреците. Но консумацията на алкохол играе голяма роля в управлението на теглото. Всеки, който иска да свали тези упорити последни килограми до така мечтаната изваяна фигура, трябва да се замисли дали да не прескочи вечерното си питие. Разбира се, съществуват твърдения как бялото вино гори калории, но това са по-скоро скрити надежди на любителите на вино.

Преди да изпиете вечерното си питие, Ви предлагаме да прочетете осемте начина, по които алкохолът може да попречи на загубата на тегло:

  1. Алкохолът често е „празни“ калории

Алкохолните напитки често се наричат ​​„празни“ калории. Това означава, че те осигуряват на тялото Ви калории, но съдържат много малко хранителни вещества. Например в една чаша бира (330 мл)има почти 155 калории, а в чаша червено вино (150 мл) – около 125 калории. За сравнение препоръчителната следобедна закуска трябва да съдържа между 150 и 200 калории.Така, неусетно вечерта с приятели на гости, в бар или ресторант може да доведе до консумиране на няколко стотин допълнителни калории.Напитките, които имат допълнение от плодов сок или кола, съдържат още повече калории.

  1. Алкохолът се използва като основен източник на енергия

Когато се консумира алкохол, той се изгаря първи като източник на енергия, преди тялото Ви да използва другите си запаси – глюкоза и мазнини. Следователно, за наше огромно съжаление, излишната захар и липиди се натрупват като мастна тъкан, тъй като остават неизползвани за енергия от организма.

  1. Алкохолът може да навреди на Вашите органи

Основна роля на черния дроб е да играе ролята на „филтър“ за всякакви чужди вещества, които влизат в тялото – например като лекарства и алкохол. Черният дроб също играе важна роля в метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеини. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до състояние, известно като алкохолен мастен черен дроб. Това състояние уврежда черния дроб, като се отразява на начина, по който тялото Ви метаболизира и съхранява въглехидратите и мазнините. Промените в начина, по който тялото Ви съхранява енергията от храната, могат да Ви попречат в борбата за отслабване.

  1. Алкохолът може да допринесе за трупане на мазнини в коремната област

„Биреното коремче“ не е само мит. Храните с високо съдържание на прости захари като тези, които се съдържат в бонбоните, колата и дори бирата, също са с високо съдържание на калории. Допълнителните калории в крайна сметка се съхраняват като мазнини в тялото. Консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захар може бързо да доведе до наддаване на тегло. Не можем да изберем къде се разпределя цялото това допълнително тегло, но тялото е склонно да натрупва мазнини в областта на корема.

  1. Алкохолът засяга точната Ви преценка… особено за храната

Дори и най-стриктният поддръжник на диетата трудно ще се пребори с желанието да си да гладува в нетрезво състояние. Алкохолът понижава задръжките и може да доведе до взимане на решения в разгара на момента – особено що се отнася до избора на храна. Предполага се, че алкохолът всъщност може да предизвика сигнал за глад в мозъка, което води до засилено желание да се консумирапо-голямо количество храна.

  1. Алкохолът и половите хормони

Отдавна е известно, че приемът на алкохол може да повлияе нивата на хормони в организма, особено на тестостерона. Тестостеронът е полов хормон, който играе роля в много метаболитни процеси, включително формирането на мускули и изгарянето на мазнини.

  1. Алкохолът може да повлияе негативно на съня Ви

Алкохолът нарушава циклите на съня. Лишаването от сън може да доведе до дисбаланс в хормоните, свързани сусещането за глад и ситост и съхраняването на енергия.

  1. Алкохолът влияе на храносмилането и усвояването на хранителни вещества

Приемът на алкохолни напитки може да попречи на правилната храносмилателна функция.Алкохолът причинява стрес на стомаха и червата. Това води до намаляване на храносмилателните секрети и по-бавно придвижване на храната през стомашно-чревния тракт.Храносмилателните секрети са основен елемент на здравословното храносмилане. Те разграждат храната до основните макро- и микроелементи, които се усвояват и използват от тялото.Приемът на алкохол може да доведе до нарушено храносмилане и усвояване на тези хранителни вещества. Това може значително да повлияе на метаболизма на органите, които играят роля в управлението на теглото.

Индивидуални различия в метаболизма на алкохол

Ако освен калорийната стойност Ви притеснява и начина, по който тялото Ви метаболизира алкохола, трябва да имате предвид следното:

Терминът „алкохол“ всъщност се отнася до широк спектър химични вещества, които имат подобни молекулни характеристики. Обикновено, обаче,когато говорим за алкохол, имаме предвид етанол. Етанолът се абсорбира през стомаха и тънките черва, след което циркулира в тялото чрез кръвообращението. Няколко органи са способни да разграждат етанола, но основното място на алкохолния метаболизъм е в черния дроб. Там ензим, известен като алкохолна дехидрогеназа (ADH), превръща етанола в ацеталдехид, токсичен страничен продукт, който тялото бързо елиминира с помощта на друг ензим, наречен ALDH.

Как Ви влияе алкохолът се определя от редица фактори, един от които е Вашата ДНК. Генетични вариантивензимите, разграждащи етанола,могат да повлияят колко бързо тялото Ви превръща алкохола в ацеталдехид.Някои хора имат ADH и ALDH ензими, които работят по-малко ефективно от други, или обратното – ензими, които работят по-ефективно. Просто казано, това означава, че някои хора могат да разграждат алкохола до ацеталдехид или ацеталдехид до ацетат по-бързо от други. Ако Вие има бързо действащ ADH ензим или бавно действащ ALD H ензим, може да сте склонни д анатрупвате токсичен ацеталдехид в организма, което може да доведе до опасни или неприятни ефекти, когато консумирате алкохол.

В случай, че Ви е интересно да разберете генетичната си заложба за разграждане на алкохол, Ви предлагаме нашия NGHealth тест. Като бонус, освен как организмът Ви метаболизира етанол, генетичният тест ще Ви даде информация за още много други генетични варианти, разкриващи индивидуалните Ви предразположения към различни заболявания и преработка на субстанции. Резултатите от изследването целят да дадат насоки за персонализирано хранене, базирано на генни вариации, които са важни фактори за отключването на редица хронични заболявания.

Прочетете повече за NGHealth тук.

Please follow and like us: