Психично здраве в условия на пандемията от COVID-19

Месец май е посветен на борбата с психичните заболявания. По тази причина избрахме, именно в началото на този месец, да поговорим за начините, по които опасността от COVID-19 се отразява на психиката ни.

Буря от чувства и емоции

Пандемията от COVID-19 рязко и изцяло промени начина ни на живот, доведе до несигурност, финансов натиск и социална изолация. Основните ни тревоги са страхът от разболяване, продължителността на пандемията и картината на нашето бъдеще. Претоварването с информация, недостоверните данни и дезинформацията могат да ни изкарат извън контрола на нашите емоции и поведение.

По време на пандемията от COVID-19 може да изпитаме широк спектър от емоции и състояния – стрес, притеснение, страх, тъга и самота. Вече отключени разстройства на психичното здраве, включително тревожност и депресия, могат да се влошат.

Тази криза и отговорът ни към нея ще имат психологически последици. Изолацията, социалното дистанциране и екстремните промени в ежедневието са трудни, но хората, семействата и общностите трябва да бъдат подготвени за факта, че вероятно ни чака епидемия от клинична депресия и тревожни разстройства.

Стрес и загуба

Засилвайки повсеместно насаждания стрес от тази криза, много от нас търпят значителни лични загуби и реакции на скръб, които са стабилни предпоставки за развитие на депресия и тревожни разстройства. Продължаващият и непредсказуем курс на тези стресови фактори прибавя допълнителен риск от психически проблеми.

Със задълбочаването на кризата неминуемо ще се увеличи броят на жертвите. За някои, особено тези на първа линия, острите преживявания на скръб, травма и изтощение ще засилят стреса и ще ги изложат на още по-голям риск.

Междуличностна изолация

Продължителната социална изолация – нашата основна стратегия за намаляване на разпространението на вируса – добавя още един рисков фактор. Телата ни не са проектирани да се справят дълго със социалните лишения. Самотата поражда депресия.

В семейства, които трябва да прекарват необичайно време заедно в затворени пространства, неминуемо се пораждат конфликти, което също увеличава риска. Когато приключи изолацията, с голяма сигурност ще се наблюдава увеличение на разводите и разделите. Разводът прогнозира депресия, особено при жените, която до голяма степен е свързана с увеличените икономически затруднения във времето.

Финансови затруднения

Най-големият стрес за мнозина е финансовият. Безработицата и икономическите загуби ще бъдат сериозни. Минали рецесии показват, че нарастващата безработица и финансовата несигурност водят до повишени проценти на тревожност, депресия и самоубийства. Тежестта на икономическата рецесия върху психичното здраве ще бъде разпределена неравномерно във времето.

 

Възстановяването ще е по-трудно

Докато кризата с COVID-19 увеличава риска от психически заболявания, се наблюдава и обратният ефект – депресията и тревожността ще затруднят възстановяването от кризата.

Като се има предвид въздействието на депресията върху мотивацията и решаването на проблеми, когато икономиката ни се възстанови, хората в депресия ще срещат по-големи препятствия да се заемат с нови цели и да намерят работа. Когато периодът на наложената социална изолация приключи, тези, които са засегнати от психически разстройства, ще имат по-големи затруднения да се включат отново в смислена социална дейност.

Когато заплахата от коронавирусната инфекция отстъпи, прекомерно тревожните и клинично депресирани хора ще се сблъскат с повишена имунологична дисфункция, което ги прави по-податливи на други инфекции. Депресията и тревожността усилват симптомите на хроничните заболявания.

Още един притеснителен резултат е, че неравномерното разпределение на тежестта на кризата ще изостри съществуващите расови различия в здравеопазването, включително различията в достъпа до лечение на депресивните и тревожните състояния.

Кога нормалните чувства се превръщат в тревожни

Стресът е нормална психологическа и физическа реакция, която отразява случващото се в живота ни. Всеки реагира различно на трудни ситуации и е нормално да чувстваме стрес и притеснение по време на криза. Но многобройните предизвикателства като ефектите от пандемията COVID-19 могат да възпрепятстват способността ни да се справим с ежедневния стрес.

Повечето от нас познават емоционалните компоненти на депресията: тъга, раздразнителност, празнота и изтощение. Тези универсални преживявания превземат тялото и го трансформират, отнемайки мотивацията и нарушавайки съня, апетита и вниманието. Депресията срива способността ни да разрешаваме проблеми, да поставяме и постигаме цели и да функционираме ефективно.

Въпреки всичките ни усилия да се справим с тези емоции и настроения, може да се почувстваме безпомощни, тъжни, ядосани, раздразнителни, безнадеждни, притеснени или уплашени. Когато тези признаци и симптоми продължават дни наред, правят ни нещастни и създават проблеми в ежедневието ни, така че да ни е трудно да изпълняваме нормални отговорности, е време да помолим за помощ.

Как да постъпим

Начинът, по който се говори за депресията и тревожността, трябва да се промени. Тъгата и притеснението, които изпитваме, са нормален човешки отговор в условия на тежка криза. Признаването и приемането на тези чувства предотвратява безпокойството и скръбта да се превърнат в психически разстройства. Стигмата в обществото увеличава безпомощността и употребата на алкохол, наркотични вещества и неспециализирани медикаменти сред хората, които са в психичен дисбаланс, и потиска търсенето на помощ. Подчертаването на причинно-следствената роля за депресията и тревожността в условия на пандемията от COVID-19 увеличава стремежа на засегнатите хора да се обърнат към съответните специалисти.

Психика и гени

Широката общественост разбира депресивните и тревожните разстройства като болести на психиката, повлияни значително от обстоятелствата и околната среда. Много хора не осъзнават, че нашите гени, или по-конкретно генетични варианти в нашите гени, влияят върху това колко лесно можем да изпаднем в клинична депресия или състояние на болестна тревожност.

С идеята да помогнем за поддържането на добро психично здраве по време на тежката криза с COVID-19, бихме искали да ви предложим изследването NGMind. Тестът открива генетични вариации, свързани с промени в ключови биологични области, засягащи психичното здраве. Неблагоприятни генетични вариации в тези области в комбинация с фактори на околната среда увеличават риска от развитие на разстройства, свързани с психичното здраве.

Една от областите, които обхваща NGMind и която е изключително актуална в настоящата ситуация на пандемия, е именно нарушение на настроение (депресия, биполярно и тревожно разстройства и пост-травматичен стрес). Целта е чрез разбиране на уникалната ви генетична заложба и предразположения, да може да разработите адекватни стратегии за намаляване на риска от отключване или справяне с вече съществуващи психични разстройства.

За целта на теста не е необходимо да напускате дома или офиса си, поръчвате изследването онлайн и то се доставя с куриер. По този начин може да вземете своята ДНК проба в домашна обстановка, чрез натъркване на стерилен тампон по букалната лигавица – бърз, лесен и безкръвен процес. Вижте целия процес ТУК. След  взимане на пробата ни я изпращате обратно по куриер, без да се налага да излизате и да рискувате безопасността си. Изследването се предлага на изплащане без оскъпяване. Повече за тази опция вижте ТУК.

Наша мисия е да се грижим за Вашето здраве  и най-любезно Ви молим да спазвате препоръките на здравните експерти! Пазете се! Бъдете отговорни към Вас и към околните!

Повече информация за изследването NGMind може да прочетете тук.

Please follow and like us: