Гените ни могат да ни покажат как обработваме различни витамини, за да се предпазим от заболявания.

До момента по света са одобрени малко на брой ваксини срещу вируса SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19, но държавите, които са стигнали до напреднал етап на ваксиниране на населението са едва няколко. Хората се плашат от непознатото – от една страна от самото заболяване и евентуалното тежко протичане, от друга – от прекалено скоростното създаване на ефективна ваксина, недостатъчното проучвания върху доброволци относно потенциалните й странични ефекти, както и липсата на възможност за масова ваксинация и достъп на желаещите. В страха си от новия вирус много хора се обръщат към витамини и хранителни добавки, за да укрепят имунната си система с цел да си помогнат в битката с коварната болест.

В тази статия искаме да споделим с вас информация относно метаболизма на няколко важни витамини, които отговарят за възпалителните процеси на организма ни.

Витамин D

Витамин D, известен още като витамина на слънцето, може да бъде много полезен за имунната система. Недостигът на този витамин оказва влияние върху податливостта на организма към инфекция.

Изследвания показват, че витамин D намалява риска от инфекции на дихателните пътища, какъвто тип инфекция причинява и SARS-CoV-2 вирусът. Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от коронавирусна инфекция и да утежни протичането на заболяването. Две скорошни проучвания стигат до следните важни изводи: Рискът от инфекция с COVID-19 при хора с дефицит на витамин D е близо два пъти по-висок, отколкото при хора с оптимални нива на витамина. Хоспитализираните пациенти с COVID-19 имат по-висок процент на дефицит на витамин D от контролната група пациенти.

Но въпреки предполагаемата връзка между ниските нива на витамин D и по-високия риск от заразяване с болестта, експертите казват, че натрупаните данни не са достатъчни, за да се докаже, че самият витамин D предпазва от болестта.

Независимо, че ползите от приема на витамин D варират доста сред проучванията, едно е сигурно – необходимо е да се постигне баланс на това хранително вещество в организма.

Витамин A

Няколко хранителни добавки се оказват ефективни за намаляване на броя на случаите на остри инфекции на долните дихателни пътища и потенциално смъртоносните случаи, свързани с пневмония. Витамин А участва в производството, растежа и диференциацията на червените кръвни клетки, лимфните клетки и антителата и целостта на епитела. Поради доказаната си ефективност за защита срещу усложнения вследствие на вирусна инфекция като пневмония, добавките с витамин А са изследвани като възможна интервенция за ускоряване на възстановяването, намаляване на тежестта и предотвратяване на остри инфекции на долните дихателни пътища. Следователно витамин А представлява потенциален помощник в борбата с COVID-19.

 

Витамин B12

Дефицитът на витамин В12 (метилкобаламин) може да доведе до нарушения на дихателната, стомашно-чревната и централната нервна система. Терапията с витамин В12 намалява оксидативния стрес, подобрява циркулацията и действа като противовъзпалително и аналгетично средство. Вероятно по този начин съставката намалява щетите при пациенти с COVID-19.

Съществува хипотеза, че COVID-19 е замесен в усвояването на витамин В12 и заразените с този вирус развиват симптоми, които са чести и при случаи на дефицит на този витамин. Следователно е възможно да се направи извод, че изследванията върху употребата на метилкобаламин при пациенти с инфекция на COVID-19, могат да се превърнат в алтернативно лечение на тази пандемия. За потвърждаване на тази хипотеза са необходими допълнителни клинични проучвания.

Витамин C

Повсеместно известно е, че витамин С помага при борбата с инфекции и подобрява имунния отговор на организма. Витамин С може да играе ключова роля в критичната фаза на COVID-19 болестта. Веществото регулира цитокиновата буря, която настъпва при някои случаи на заразяване със SARS-CoV-2, предпазва ендотела от нараняване с окислители, има съществена роля във възстановяването на тъканите и подобрява имунния отговор срещу инфекции. Витамин С показва обещаващи резултати, когато се прилага на критично болни с COVID-19.

 

Някои учени препоръчват на хора във високорискови групи за смъртност от COVID-19 и хора с риск от дефицит на витамин С ежедневно да приемат добавки на витамин С.

В момента по света се провеждат няколко зависими едно от друго кохортни проучвания относно ефекта на витамин С върху COVID-19, за да се потвърди способността му за смекчаване симптомите на болестта и да се разбере по-добре ролята му като терапевтичен потенциал.

Ново в NGHealth на НутриГен

 

Щастливи сме да ви съобщим, че обогатихме нашия NGHealth тест с варианти в пет гена, свързани с метаболизма на витамини D, А, B12 и C – BCO1 (витамин A), CYP2R1 и GC (витамин D), FUT2 (витамин B12) и GSTT1 (витамин C), както и с гени, свързани с реакцията на организма към глутен. Нашата цел е да осигурим на клиентите си максимално добро здраве, особено сега – в условията на тази тежка и продължителна пандемия от COVID-19

 

 

Повече за доклада на NGHealth и новите добавени гени можете да прочетете ТУК.

 

 

 

  1. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data, BMJ, 15 February 2017
  2. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results, David O. Meltzer, Thomas J. Best, Hui Zhanget alTamara Vokes,Infectious Diseases, September 3, 2020
  3. Vitamin D Status in Hospitalized Patients With SARS-CoV-2 Infection , José L Hernández,Daniel Nan, Marta Fernandez-Ayalaet al, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 27 October 2020
  4. Vitamin A supplementation to improve treatment outcomes among children diagnosed with respiratory infections, WHO April 2011
  5. The many faces of cobalamin (vitamin B12) deficiency,Wolffenbuttel B.H.R., Wouters H.J.C.M., Heiner-Fokkema M.R., Van der klauw M.M.,Mayo Clin,2019
  6. Can vitamin B12 be an adjuvant to COVID-19 treatment? Lopes Monyck Jeane dos Santos, Museu Paraense Emílio Goeldi,GSC Biological and Pharmaceutical Sciences,11 June 2020
  7. Vitamin C and COVID-19: A Review, Ramya Dwivedi, News MedicalLife Sciences, 23 Oct 2020
Please follow and like us: