Запознайте се с разширения панел на здравния доклад – NGHealth

Целта на НутриГен в тези нелеки времена и зимни месеци, рискови за различни вирусни инфекции, е да имате уникалната възможност да укрепите вашето здраве и да гледате по-спокойно в бъдещето, осъзнавайки, че сте направили максималното, за да защитите себе си и своите близки.

Бихме искали да ви запознаем по-отблизо с ДНК изследването NGHealth и най-вече да обърнем внимание на неговата по-нова и обновена версия, която предлага още по-детайлна информация за вашето общо здравословно състояние и начините, по които може да го подобрите.

НОВО – реакция към глутен и метаболизъм на витамини A, B12, C и D

За да направите цялостната оценка на рисковете за здравето, факторите на околната среда (диета и начин на живот) трябва да се разглеждат заедно с вашия генетичен профил.

Какво представлява NGHealth?

NGHealth е предназначен за оптимизиране на здравето ви чрез персонализиране на избора на начин на живот и диета, и при необходимост, използване на добавки, съобразени да компенсират всеки конкретен хранителен дефицит въз основа на специфични генни варианти. Подходът на теста помага за установяването на оптимално хранене, необходимо за добро здраве, дълголетие и намаляване на риска от редица често срещани заболявания.

Диетата ни е ключов фактор за определяне на геномната стабилност, тъй като влияе върху всички процеси в тялото: излагане на канцерогени, биотрансформация, възстановяване и синтез на ДНК и апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Настоящите препоръчителни хранителни добавки (витамини и минерали) се основават до голяма степен на предотвратяването на заболявания, причинени от техния дефицит. Тъй като социално-значимите болести са частично причинени от увреждане на ДНК, трябва да насочим вниманието си към намиране на оптималните изисквания от ключови минерали и витамини за предотвратяване на геномната нестабилност.

Допълнително внимание към суплементиране трябва да обърнат хора с генетични полиморфизми, които променят биологичните запаси на специфични микро-хранителни съединения и афинитета на специфични ключови ензими към тези химични вещества.

Каква е клиничната стойност на NGHealth и как ще ви помогне информацията, която предоставя тестът?

Основната клинична стойност на NGHealth е да определи кои специфични метаболитни пътища може да изискват допълнителна подкрепа, така че да се постигне оптимизация на количествата на определени хранителни вещества, витамини и минерали. Друга полза на теста е индикиране на степента на податливост към вредните ефекти на канцерогените, попаднали в организма чрез начина на хранене.

Резултатите от NGHealth посочват нивото на въздействие на всеки идентифициран генетичен вариант, като предлагат подробно обяснение на въздействието му върху здравето и дават подходящи препоръки за хранене и начин на живот.

Как се извършва взимането на проба?

ДНК се изолира от букална лигавица. За максимално удобство процесът се извършва в домашни условия. Представлява лесен, безболезнен и удобен начин, без намеса на медицинско лице. Всичко, което трябва да направите, е да натъркате вътрешната страна на бузата си със стерилен памучен тампон от комплекта за изследване, който ще получите при поръчка на тест.

В лабораторията вашата проба преминава през процес, наречен полимеразна верижна реакция (PCR), който копира ДНК на вашите гени многократно, за да се генерира достатъчно количества за анализ на генетичния ви материал. След това се идентифицират уникални ДНК последователности в някои от вашите гени. Съществуват множество научни доказателства за определени промени (наречени полиморфизми) в тези гени, които свързват генните вариации с риска от развитие на някои хронични болестни състояния или променени метаболитни процеси. След като се установи наличието или отсъствието на тези полиморфизми, се съставя оценка на определени области на здравен риск, свързани със специфичните гени. Прочетете повече за целия процес на вземанне на проба ТУК.

Кои са таргетните гени на NGHealth?

NGHealth анализира гени, свързани с диабет и инсулинова резистентност, наднормено тегло и затлъстяване, реакция към храни и горчив вкус, непоносимост към глутен, метаболизъм на алкохола, злокачествени и сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и ревматизъм.

Кои са областите, в които ще ви даде насока NGHealth?

Липиден метаболизъм

Метаболизмът на липиди играе важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Установявайки начина, по който мазнините в диетата си взаимодействат с гените ви, можете да промените начина си на хранене и да постигнете оптимално сърдечно здраве.

Метилиране

Витамините от група В осигуряват градивни елементи за растящите клетки, които непрекъснато се обновяват и играят важна роля в много физиологични процеси. Витамин В помага на тялото ни да синтезира нова ДНК за клетките и да възстановява щетите в ДНК, възникнали при естествените телесни процеси.

Детоксикация

При наличие на генни вариации, повлияващи неблагоприятно ензимните функции във фаза 1 и 2 на детоксикация, те могат да бъдат компенсирани с прием на определени хранителни вещества или добавки.

Възпаление

Нарастващ брой заболявания (в това число затлъстяване, сърдечно-съдови болести, артрит и диабет) са асоциирани с хронично нискостепенно възпаление, което е повлияно от гените, които носим. Възпалението е начин, по който тялото реагира на нараняване, инфекция или алергени. Възпалителните процеси се контролират от гени, които се активират и деактивират, когато е необходимо. Понякога обаче дадена генна вариация кара определен ген да остане активен по-дълго, отколкото е необходимо. Слабо възпаление за продължителен период от време се свързва със сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет. Определени нутриенти могат да потиснат проявлението на подобни гени.

Оксидативен стрес

Антиоксидантите са неутрализатори на свободните радикали, като взаимодействат с тях и ги обезвреждат. Свободните радикали са нормални остатъчни продукти от енергийните процеси в организма. В прекомерни количества тези молекули могат да нанесат щети на клетките в тялото ни, което увеличава риска от множество хронични социално-значими заболявания. Генетични варианти могат да доведат до намаляване на активността на някои антиоксидантни ензими, което от своя страна отслабва способността на тялото да противодейства на свободните радикали.

Здравина на костите

Човешкото тяло непрестанно разгражда и изгражда наново костна тъкан. Гените, диетата и начинът на живот (вкл. физически упражнения, пушене и консумация на алкохол) са важни фактори в тези процеси. Установявайки как гените ви повлияват метаболизма на калций и витамин D във вашия организъм, може да промените начина си на хранене и живот, така че да запазите костите си здрави.

Инсулинова резистентност

Синдромът на инсулиновата резистентност е термин, който описва комбинация от заболявания, които имат една обща характеристика – аномалии в начина, по който тялото използва инсулина, за да метаболизира захарта. Тези заболявания включват затлъстяване, диабет тип 2, хипертония, хиперхолестеролемия и заболявания на сърцето. При инсулиновата резистентност клетките на тялото имат понижена способност да реагират на въздействието на хормона инсулин, който при нормални обстоятелства премахва глюкозата от кръвообращението чрез регулиране на проникването й в клетките. Честите случи на диабет тип 2 в някои семейства е индикация за генетичен произход на заболяването. За отключването на гените обаче обикновено са необходими фактори от заобикалящата среда като затлъстяване и застоял начин на живот.

Реакция към храни и метаболизъм на желязото

Различните нутриенти и хранителни компоненти в храните могат да се отразяват на хората по вариабилен начин. Нови изследвания в генетиката показват, че определени гени могат да бъдат тествани, за да се установи как човек реагира на даден компонент от храната.

Непоносимост към глутен

Целякията е често автоимунно заболяване, при което тънкото черво е неспособно да толерира глутен. Глутеновата нетолерантност, която не е обусловена от целякия, също е свързана с гени, изследвани в NGHealth.

Метаболизъм на витамини

Нуждите от витамини зависят от редица фактори като пол и възраст, както и от съпътстващи заболявания и генетични предразположения. Гените, свързани с метаболизъм и абсорбция на витамини, обект на NGHealth, са свързани с нуждите от витамин А, витамин D, витамин С и витамин В12.

Витамин B12 

Още познат като кобалтамин, витамин В12 е есенциален нутриент за мозъка и неврологичната функция, както и участник в множество метаболитни процеси, включително метаболизма на хомоцистеин. Терапията с витамин В12 намалява оксидативния стрес, подобрява циркулацията и действа като противовъзпалително и аналгетично средство.

Витамин А

Витамин А участва в производството, растежа и диференциацията на червените кръвни клетки, лимфните клетки и антителата и целостта на епитела.

Витамин C 

Витамин С регулира цитокиновата буря, която настъпва при случаи на инфекции, предпазва ендотела от нараняване с окислители, има съществена роля във възстановяването на тъканите и подобрява имунния отговор срещу инфекции.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е ключов за редица жизненоважни процеси, включително абсорбирането на калций, фосфат и магнезий и здравина на кости. Известен още като витамина на слънцето, той може да бъде много полезен за имунната система. Недостигът на този витамин оказва влияние върху податливостта на организма към инфекция и е асоцииран с редица заболявания.

Повече за ДНК изследването NGHealth прочетете ТУК. , а за връзката между метаболизма на витамините и превенцията от инфекции натисни ТУК.

Изберете ДНК комплект от изследвания за всеки член на семейството ТУК. 

 

Please follow and like us: