Защо ЕСТРОГЕНЪТ е толкова важен за нашето здраве?

Please follow and like us:

Какво е естроген и какви са биологичните му функции в организма?

Естрогенът е полов хормон, важен за сексуалната функция и репродукцията при хората. Той отговаря за развитие и регулиране на женската репродуктивна система и вторичните полови белези като оформяне на гърди, окосмяване и регулиране на менструалния цикъл. По време на месечния цикъл естрогенът създава среда, подходяща за осъществяване процесите на оплождане, имплантиране и хранене на ранния ембрион. Независимо от факта, че нивата му при мъжете са значително по-ниски, естрогенът изпълняват критична роля в сексуалната функция за модулация на либидо, еректилна функция и сперматогенеза. Естрогенът е от съществено значение за: мускулна маса; кости; белодробна, чернодробна и чревна функция; белтъчен и липиден метаболизъм; имунна система; колагенова продукция в кожата; психично здраве. В последно време подробно се изучава ролята на естрогена при т.нар. естроген-зависими злокачествени заболявания с цел превенция и адекватна терапия.

ng-estrogen-girl-photo

Къде и как се произвежда естрогенът?

При жените основната част от естрогена се произвежда в яйчниците. Синтез на хормона се осъществява също от мастни клетки, надбъбречните жлези, а по време на бременност и от плацентата. При мъжете естрогенът се секретира от надбъбречните жлези и тестисите.

 

Какви са причините за промяна в естрогенните нива?

Понижени нива на естроген. Понижени нива на хормона могат да се развият при жени от всички възрастови групи, но преди достигане на пубертет и с приближаване на менопауза, нивата му са по-ниски. При млади жени прекомерната физическа активност или хранителни разстройства, като анорексия, намаляват телесната мастна тъкан и тя може да се окаже неспособна да произвежда достатъчно количество от хормона. Други причини са: преждевременна яйчникова недостатъчност; поликистозен овариален синдром; хронично бъбречно заболяване; нарушена функция на хипофизна и щитовидна жлези; медикаменти; радиация; химиотерапия.

Повишени нива на естроген. Високите нива на естроген могат да се развият естествено или при прием на някои лекарства – например при естроген-заместителна терапия (популярно лечение на симптомите на менопаузата); орална контрацепция; тестостеронова терапия при мъже; високо кръвно налягане; диета, богата на мазнини; прекомерен прием на млечни продукти (поради ползването на хормони при продукция) и диабет.

 

Какво се случва при нарушени нива на естроген?

ng-estrogen-girl-blowing-hairСъстояния, свързани с понижени нива на естроген. Чести симптоми на нисък естроген са: болезнен полов акт поради липса на достатъчен вагинален мукус; нередовна или отсъстваща менструация; горещи вълни; чувствителност на гърдите; безплодие; еректилна дисфункция; увеличаване инфекциите на пикочните пътища; загуба на сексуално желание; промени в настроението; главоболие; зачестяване на костни фрактури поради намалена костна плътност.

Състояния, свързани с повишени нива на естроген. Едни от най-разпространените симптоми, свързани с повишено естрогенно ниво, са: напълняване, особено концентрирано в областта на бедра и седалище; затруднено сваляне на излишни килограми; чувство за подуване; загуба на мускулна маса; фиброкистозни гърди; нередовна или обилна менструация; тревожност и напрегнатост; проблеми със съня; намалена сутрешна ерекция и еректилна функция; гинекомастия; доброкачествена простатна хиперплазия.

 

Каква е връзката между нивата на естроген и рака?

Повишеният естроген е свързан с развитие на естроген-позитивен рак на гърдата, маточното тяло и яйчниците, ендометриоза, кисти на яйчниците, цервикална дисплазия, рак на простатата при мъже, системен лупус еритематозус.

Около 80% от всички видове рак на гърдата нарастват в зависимост от снабдяването с естроген, като честотата на поява нараства при жени след менопауза. Жени с по-висок риск са тези, чиято менструацията започва в по-ранна възраст или късно навлизат в менопауза (тъй като произвеждат повече естроген през живота си) и жени, приемали постменопаузна хормонално заместителна терапия.

 

Съществува ли генетична предиспозиция за нарушен метаболизъм на естрогена?

На базата на вариации в гените, всеки човек е предразположен да метаболизира хранителните вещества строго индивидуално, като в организма те се натрупват с вариабилна скорост. Метаболизмът на естрогена също е тясно свързан с генетични предиспозиции. Най-често за дефект в естрогенния механизъм се говори в случаи на естроген-зависими заболявания или състояния с фамилна обремененост: хормонален дисбаланс, свързан със субфертилитет или инфертилитет; тежък предменструален синдром; еднометриоза; миома; рак на матка, яйчници, гърда, простата. В тези семейства рискът членове от фамилията да носят неблагоприятни вариации в гените за естрогенната продукция и разграждане е повишен.

 

Как помага установяването на индивидуалните генетични различия в метаболизма на естроген?

Генетичното изследване NGEstrogen.

Генетичен тест NGEstrogen

Здравето, терапията и превенцията на естроген-зависими болести или неблагоприятни симптоми могат да бъдат повлияни от начина на живот, наличието на подходяща диета, физически упражнения и медикаментозно лечение. NGEstrogen установява индивидуални вариации в гените за естрогенен метаболизъм и детоксикация и може да бъде приложен с превантивна цел при инвитро процедура, орална контрацепция, хормонално-заместителна терапия, налични здравословни проблеми и естроген-зависими заболявания.

Изследването NGEstrogen се извършва еднократно и резултатите са валидни през целия живот. Взимането на ДНК проба се извършва в домашни условия (без намесата на медицинско лице) чрез натривка на стерилен памучен тампон във вътрешната страна на бузата. Процедурата е бърза, лесна и безболезнена. Резултатите се изготвят в рамките на 4 до 6 седмици под формата на обширен доклад и се разчитат от предварително обучен в тази сфера лекар-генетик, който в детайли установява действието на всеки един от изследваните гени и вариацията му.

Данните, получени от NGEstrogen, позволяват поддържане на оптимален естрогенен баланс, превенция и по-ефективна терапия при естроген-зависими заболявания чрез изграждане на персонализиран хранителен и двигателен режим. При необходимост може да бъде препоръчана консултация с друг специалист – ендокринолог, имунолог, акушер-гинеколог, диетолог, фитнес инструктор, и да се назначи съответна терапия с медикаменти, хормони и нутрацевтици.

 

През месец март- времето на женската стихия, NutriGen подава ръка предлагайки 10% намаление от цената на NGEstrogen. Подарете грижа на себе си или на жената до вас и се възползвайте от отстъпката чрез код: NG_8Mart при поръчка на сайт www.nutrigen.bg

 

Автор: Славяна Янева – Докторант по медицинска генетика и Магистър по молекулярна биология.

References:

  1. “The role of estradiol in male reproductive function”; Michael Schulster, Aaron M Bernie, Ranjith Ramasamy; Asian J Androl; 2016 May-Jun; 18(3): 435–440; doi: 4103/1008-682X.173932
  2. “What Is Estrogen”; Alina Bradford; Live Science; 2017, May 2
  3. “Everything you need to know about estrogen”; Hannah Nichols; Medical news today; 2018, Jan 2
  4. “What Are the Symptoms of Low Estrogen in Women and How Are They Treated?”; Daniela Ginta; 2017, Jan 31,; Healthline
  5. “13 Signs Your Body Is Producing Too Much Estrogen”; Emma Kaywin; 2016, Oct 19; Bustle
  6. “Low estrogen in women: Symptoms, causes, and home remedies”; Bel Marra Health; 2017, Mar 07; Women’s Health
  7. “Signs and Symptoms of High Estrogen”; Kimberly Holland, Heather Cruickshank; 2015, Jan 30; Healthline
  8. “8 Surprising High-Estrogen Symptoms in Men”; 2018, Feb 9; University Health News
  9. “Estrogen’s Role in Cancer”; Susan Conova; 2003, May 26; Columbia University Health Science
  10. “Estrogen And Breast Cancer”; 2012, Feb 7; Maurer Foundation; Breast Health Education