Слънцето – бронзов загар или бръчки?

Capture

Има много причини, поради които обичаме слънцето. То повишава нивата на серотонин, още познат като хормон на щастието, подобрява съня и произвежда витамин Д, който е полезен за костите, зъбите и кожата. Често се чувстваме по-красиви, когато имаме бронзов загар. Кожата ни изглежда сякаш няма дефекти и е почти „безупречна“, а телата ни стават визуално по-слаби и изваяни. Времето, прекарано на плажа или в солариума, е много релаксиращо. Това е нещо като „моето време“, през което можем да легнем, да четем книга, да слушаме музиката и да се чувстваме освежени.

Всеки от нас, обаче, е чувал за вредите, до които може да доведе неправилното или прекомерно излагане на слънце или престоя в солариум – от краткотрайни изгаряния, които на пръв поглед не ни се струват толкова страшни, до преждевременно стареене,тежки слънчеви алергии и ракови заболявания.

Излагането на слънце е причина за по-голямата част от видимото стареене на кожата – много повече от сборните щети на всички останали фактори. Увреждат се цели пет основни части на кожата – епидермис, дерма, кръвоносни съдове, мастни жлези и меланоцити. Да, УВ лъчите са основната причина за бръчки, пигментация, слънчеви петна, намалена еластичност, разграждане на текстурата и много други признаци на стареене на кожата. Всъщност, много научни изследвания показват, че до 80-90% от видимите белези за стареене се дължат на това колко сме се излагали на слънце през живота си. Щетите често отнемат години, за да се проявят, и когато са вече налице е твърде късно.

Когато УВ лъчите стигат до кожата ни, те взаимодействат с естествен химичен продукт в кожата, наречен меланин. Меланинът е първаталиния на защита, като абсорбира ултравиолетовите лъчи, за да предпази кожата ни от увреждане. Самата химическа реакция е причината кожата да придобие тен. Когато количеството УВ лъчи, на които сме изложени, надвишава защитата, осигурена от меланина, обаче, получаваме слънчево изгаряне.

Всеки от нас има свой тип кожа – по-светла или по-матова, по-склонна към почервеняване, изгаряне или потъмняване, формиране на лунички или неравна пигментация. На генетично ниво тези различия се обясняват със съществуващи вариации в производството на меланин и съответно по-голяма или по-малка степен на защита и възстановяване от генетичното увреждане, причинено от вредното влияние на УВ лъчите. Едни от нас са способни по-успешно даразграждат натрупаните ДНК фото-продукти и по-ефективно да поправят ДНК мутации, причинени свободните радикали, възникнали в резултат на слънчевото излагане. Какво да направим, ако не сме от генетично печелившите?

Добрата новина е, че преждевременното стареене, дължащо се на ултравиолетовите лъчи, до голяма степен може да бъде намалено или предотвратено, независимо дали природата ни е дала „добри“ гени или не. Възможно е да поддържаме кожата си по-здрава и да отложим бръчките за години напред, като предприемем определени стъпки.Генетичният тест NGDerm на NutriGen може да помогне да открием генетичните предразположения, които играят важна роля при определяне способността на кожата ни естествено да се справи със слънчевите лъчи. Следователно, знаейки слабите ни места, можем таргетно да повлияем и елиминираме проблема.

Може да разберем прием на кои храни и добавки са полезни за нашия организъм – например антиоксиданти като витамин С и Е, бета-каротени, различни фитохимикали, особено полифеноли, базирани на растителна основа, които многократно да подсилят естествената ни защита от УВ лъчите. В зависимост от нуждата ни, са приложими и някои козметични процедури – за подсилване продукцията на колаген, премахване на пигментационни петна и нежно третиране на повърхностни слънчеви изгаряния.

И разбира се, основните правила, приложими за всички нас, независимо от генетиката ни. Целогодишна защита от слънчевите лъчи.Ежедневно прилагане на слънцезащитни продукти, особено когато прекарваме времето си на открито. Носене на слънчеви очила, предпазващи деликатната кожа около очите от бръчки. И един от най-рисковите навици, за който трябва да забравим – солариумът.

 

Автор: Славяна Янева  (Молекулярен биолог- генетик към NutriGen)

Please follow and like us:

Използвани източници:

Използвани източници:

  1. “How to Sun-Proof (and Age-Proof) Your Skin”, Prevention, The Editors Of Prevention Health Books For Women, Nov 3, 2011.
  2. “The Aging Effects of UV Rays”, Everyday Health, Krisha McCoy.
  3. “7 tips for getting the best sun tan, safely”, How to enhance and prolong your tan without damaging your skin, Jul 31, 2018.
  4. “How Sunburns and Sun Tans Work”, HowStuffWorks, Marshall Brain, Aug 12, 2018.
  5. World Health Organization Sun Protection – A Primary Teaching Resource 2003.
  6. “Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin”,ClinCosmetInvestigDermatol, Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, VirginieRubert, Elisa Simonpietri, Bertrand Piot, Sep 27, 2013.
  7. “The Science and Theory behind Facial Aging”,PlastReconstrSurg Glob Open, Jordan Farkas, Joel Pessa, Bradley Hubbard, Rod Rohrich, May 7, 2013.
  8. “Why Some Women Look Young for Their Age”, PLoS One, David A. Gunn et al., Dec 1, 2009.

 

Посетете www.ngderm.bg, за да разберете повече за изследването и превантивната програма.