Чувствителност и възпаление на кожата през различните сезони

shutterstock_410381080

Замисляте ли се защо кожа става чувствителна през зимата? Или защо се зачервява през топлите дни? Чудите ли се защо получавате кожен обрив или раздразнение след прилагане на парфюми или кремове? Много от тези проблеми са предизвикани от процеса на възпаление.

Какво представлява процесът на възпаление?

При нормални обстоятелства възпалението е жизненоважен механизъм – вградена защитна система на тялото, осигуряваща предпазване от нахлуване на бактерии, вируси и наранявания. При процеса на възпаление тялото изпраща определени химични вещества (цитокини), продуцирани от белите кръвни клетки в рисковата зона. След като инфекцията или травмата е туширана, възпалението трябва да изчезне. Но понякога процесът не се прекратява, което води до хронични и високи нива на възпаление, които се задържат навсякъде в тялото – в кръвоносните съдове, ставите и органите. Това причинява повишена чувствителност.

Кои са основните причинители на възпалението?

Възпаление настъпва по различни причини. Основни фактори са токсини и замърсители на околната среда, чувствителност към храни, добавки и съставки в козметични препарати, дисбаланс на чревната флора, нездравословен начин на живот, включващ прекомерен прием на въглехидрати и мазнини, липса на физическа активност, стрес.

Каква е връзката на преждевременното стареене с възпалението?

Свръхвъзпалението води не само до редица здравословни проблеми, но също така се явява един от основните „виновници“ за преждевременното стареене на кожата – най-големият орган в човешкото тяло.

Една от главните външни причини за възпаление на кожата е слънцето. Ултравиолетовите лъчи генерират молекули, наречени свободни радикали, които след освобождаване причиняват възпаление. Следователно самото слънчево изгаряне представлява възпалителна реакция на увреждането, причинено на кожата от УВ лъчите. Този тип възпаление ускорява разграждането на колаген, което кара кожата да изглежда преждевременно състарена.

Кожата реагира и на това, което се случва в ежедневието. Повишените нива на кортизол – хормонът на стреса, причиняват възпалителни реакции в организма, утежняващи възпалението, предизвиква тострораздразнение и потискат заздравяването на рани. Хората с чувствителна кожа често съобщават за повишени нива на стрес, безпокойство или напрежение. Кожата „усеща“ негативните емоции и реагира.

Какъв е отговорът на кожата към процеса на възпаление?

Чувствителността най-често се изразява в изгаряне, изтръпване или стягане след използване на продукти за грижа за кожата или грим, сухота или зачервяване след излагане на студено и ветровито време, поява на акне, дерматит, екзема, розацея и псориазис. Обезпокояваща статистика посочва, че над 50% от жените и 35% от мъжете в световен мащаб страдат от прекомерно чувствителна кожа.

Защо някои хора са предразположени към свръхвъзпаление?

Генетични предразположения играят важна роля при определяне степента на възпаление. Генетични вариации,наречени еднонуклеотидни полиморфизми (SNPs), в жизненоважни гени,отговорни за процеса на възпаление, могат да доведат до прекалено силна или неправилна продукция на възпалителни протеини.

Когато се наблюдава SNP в ген, който детоксикира ксенобиотици и други вредни фактори на околната среда, се променя нормалният процес на възпаление. Например променен ген, отговорен за успешното метаболизиране на токсични вещества, не е в състояние да синтезира напълно функционален ензим за детоксикация на „нашествениците“ и те се натрупват в организма.Тези вредни химични съединения предизвикват освобождаване на възпалителни цитокини и чувствителност. От своя страна цитокините причиняват допълнително натрупване на свободни радикали, което може да доведе до окисляване.

С тези проблеми е свързано и стареенето на кожата.

Какви са ползите на категорията „Чувствителност и възпаление“ в изследването NGDerm на NutriGen?

Генетични вариации в категория „Чувствителност и възпаление“ в NGDerm изследването могат да се използват за определяне на индивидуалния риск от прекалено силно възпаление. Ключовите варианти, тествани в тази категория, могат да идентифицират множество реактивни възпалителни механизми, които причиняват кожно раздразнение. Разглеждат се четири основни гени –  отговорни за регулиране на възпалението,определящи способността на тялото за ксенобиотична детоксификация и дефиниращи степента на чувствителност на кожата. На база на получените от теста данни индивидуално се определят необходимите мерки за предпазване от стареене и осигуряване на здрава кожа –хранителен и двигателен режим, прием на хранителни добавки, превенция от вредни фактори на околната среда, преустановяване на вредни навици, прилагане на подходящи кремове, съставки и терапевтични процедури за грижа за кожата.

 

Автор- Славяна Янева (Молекулярен биолог- генетик към NutriGen)

Please follow and like us:

Използвана литература:

  1. “What Causes Sensitive Skin and How Can I Care for It?”,Osborn, , HealthLine,Jan 17, 2018
  2. “Inflammation & Sensitivity of Skin”, Health Categories, Skin Health, Medical Detective MD, 2018
  3. “Epoxide hydrolases: mechanisms, inhibitor designs, and biological roles”, Morisseau, C., Hammock,, Annu Rev Pharmacol Toxicol., 2005
  4. “Skin Inflammation, the truth behind the triggers”, Miller, S., Sensitive skin, Skin Conditions, Naked Chemist, Jan 20, 2015
  5. “8 Natural Ways to Soothe Sensitive Skin”, Skin Types & Skin Concerns,Annmarie Skin Care, 2018
  6. “Is Sensitive Skin a Myth?”, Bernstein, S., WebMD, 2018
  7. “Inflammation: Skin Enemy Number One”, Youbeauty, Sep 29, 2011
  8. “Just About Skin” Blog, 2018
  9. “Chronic Inflammation and Adrenal Fatigue Part 1”, Lam, M., Lam, J., Lam, C., DrLam,2018

Посетете www.ngderm.bg, за да разберете повече за изследването и превантивната програма.