Реакцията на кожата към начина ни на живот

shutterstock_1102801700

Свободни радикали и оксидативен стрес

През последните години се обръща голямо внимание към областта на свободните радикали. Те представляват нестабилни молекули, които увреждат клетките, причинявайки редица заболявания и стареене. Свободните радикали се генерират от нашето тяло чрез различни ендогенни системи, излагане на различни физикохимични или патологични състояния. Балансът между тези увреждащи молекули и антиоксидантите – неутрализаторите на свободни радикали, е необходим за правилната физиологична функция. Ако свободните радикали преодолеят способността на организма да ги регулира, се получава състояние, известно като оксидативен стрес.

Оксидативният стрес уврежда широк кръг молекули, включително ДНК и белтъци. Той е свързан с редица респираторни и сърдечно-съдови заболявания,  имунна недостатъчност, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, атеросклероза, някои видове рак, както и със свързаните с възрастта промени във външния вид като загуба на еластичност на кожата, поява на бръчки, оплешивяване и промени в структурата на косата.

Причини за поява на свободни радикали

Свободните радикали се получават от нормални основни метаболитни процеси в човешкото тяло. С напредване на възрастта тялото намалява способността си да се бори с ефектите им. Такива естествени промени са обичайни за всички. Резултатът е верижна реакция – натрупване на повече свободни радикали, увеличаване на оксидативния стрес и по-силно увреждане на клетките, водещи до дегенеративни процеси и стареене. Наслагването върху този общ модел са фактори, повлияни от генетични и екологични различия, които модулират увреждането от свободните радикали.

Връзката на свободните радикали със стареенето

Теорията за връзката на свободните радикали и стареенето възниква още през 50-те години на миналия век. По-късно се разширява, за да включи не само стареенето, но и свързаните с възрастта заболявания. В сегашната си форма тази теория включва реактивните молекули, които се произвеждат в митохондриите – основния източник на енергия на клетката.

Въпреки че свободните радикали се произвеждат естествено в организма, начинът на живот може да ускори тяхното производство – например продължително излагане на ултравиолетови и рентгенови лъчи, тютюнопушене, замърсители на въздуха, промишлени химикали, прекомерен прием на алкохол, неправилен хранителен режим, застоял начин на живот.

Свободни радикали и генетични фактори

Генетични вариации в определени гени, отговорни за неутрализирането на свободни радикали, са причина за по-ускорено стареене при някои хора. Открити са множество генетични варианти, свързани с производството на защитни молекули, засягащи състоянието на кожата. Биосинтезата на някои антиоксиданти се определя от повече от 10 различни гени, нарушения в които водят до дефицит.

Антиоксиданти

shutterstock_1145822624

Антиоксидантите са набор от химически разнообразни вещества, които могат да преодолеят или да потиснат окисляването. Антиоксидантните ензимни системи могат да бъдат разделени на ендогенни – произведени от нашето тяло, или екзогенни, които се въвеждат чрез храна или добавки.

Най-мощните ензимни системи за неутрализиране на свободни радикали в организма са супероксиддисмутазната и глутатионредуктазната системи. Някои от тези ензими се срещат в изобилие в черния дроб и служат за детоксикация.

Основни микронутриенти-антиоксиданти са витамин Е (α-токоферол), витамин С (аскорбинова киселина), В-каротен, ликопен, полифеноли (Ресвератрол). Тялото не може да произвежда тези микроелементи, така че те трябва да се доставят в храната. Друг широко познат антиоксидант е Q10, който е важен за синтезата на колаген и определя до голяма степен състоянието на кожата.

 

Ползи на NGDerm в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес

При борбата със свободните радикали и оксидативния стрес на помощ идва ДНК тестът NGDerm на NutriGen, който изследва генетични вариации между хората, отговорни за разлика в естествената защита на организма от тези вредни молекули.

NGDerm дава възможност за прием на правилните стъпки, които не само подобряват състоянието на кожата и намаляват процеса на стареене, но и редуцират предразположението на организма към редица заболявания. Изследването разглежда категории, свързани с генетично обусловената способност за продукция на антиоксиданти и защита от свободни радикали. Резултатът от NGDerm е информативен за постигане на оптимален хранителен режим, прием на хранителни добавки, терапевтични козметични процедури и продукти за грижа за кожата, подходящи за всеки отделен клиент.

Автор- Славяна Янева (Молекулярен биолог- генетик към NutriGen)

Please follow and like us:

Посетете www.ngderm.bg, за да разберете повече за изследването и превантивната програма. 

  • “How do freeradicals affect the body?”,Villines, Z.,MedicalNewsToday,July 2017
  • “Freeradicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health”,Lobo, V. etal., Journalof Pharmacogenetics, Jul 2010
  • “What Are Free Radicals?”,Szalay, J.,Live Science,May 2016
  • “Taking a “good” look at free radicals in the aging process”, Hekimi, S., Lapointe, J., Wen, Y.,Trends In Cell Biology, 2011
  • “Aging: a theory based on free radical and radiation chemistry”, Harman, D., Gerontol, J., 1956 – 2000
  • “Origin and evolution of the free radical theory of aging: a brief personal history”, Biogerontology,1954–2009
  • “The mitochondrial theory of aging: Insight from transgenic and knockoutmouse models”, Yang, C., Remmen, H., Experimental Gerontology, 2009
  • “Theories of biologicalaging: Genes, proteins, and free radicals”, Suresh, I. etal., Taylor &FrancisOnline, Jul 2009