Превенция вместо лечение- интервю с д-р Радина Денкова

Dr Denkova

Генетичните тестове са познати в света от приблизително 20 годи­ни и търпят непрекъснато развитие. В последните 5-6 години се при­лагат успешно не само в сферата на естетиката, но и в медицината и по-конкретно в онкологията. За България тестовете са абсолютна иновация. Разговаряме с д-р Радина Денкова, дерматолог, която вече прилага генетичните тестове в новата си клиника за естетична и клинична дерматология Dr – Denkova Dermatology.

 

 

Д-р Денкова, кои са причините за преждевременното стареене на кожата и защо се налага прилагането на генетични тестове?

Установено е, че вредните фактори на околната среда представля­ват едва 40% от предпоставките за преждевременно стареене на кожата. Независимо от грижите, които полагаме за кожата си, при повечето от нас се откриват ви­доизменения в определени гени, обуславящи формиране на частично или изцяло нефункционална кожна бариера.

Тези „лоши“ генни вариации намаляват естествената защита на ко­жата срещу увреждания от различни замърсители на околната среда, химикали, токсични вещества, UV лъчи и др. Всички тези вредни фак­тори са отговорни за появата на кожни раздразнения, алергии, екзема, акне и дори рак на кожата. Около 60% от причините за преждевре­менно стареене на кожата обаче се дължат на генетични фактори. Важно е да отбележим, че през последните години генетичните тестове се превърнаха в ценен инструмент за анализ на генетичен материал и определяне на гените, отговорни за механизмите на стареене. Инфор­мацията за тези гени и различните им вариации доведе до развитието на нови стратегии, които дават възможност за възстановяване на кожата, по-ефективна борба с бе­лезите на стареене и превенция на остаряването.

Какво представлява кожният ДНК тест?

CaptureГенетичният тест на кожата представлява ранна диагностика по отношение генетичната пред­разположеност към стареене по 5 параметъра. Тестът сочи в кой от тях гените на пациента са по-лоши и къде ще е фокусът му на стареене в бъдеще. Петте показателя в ге­нетичната предразположеност са: пигментации и влияние на слънцето, синтезиране и разграждане на колаген, гликиране на кожата, антиокси­дантни нива в кожата, хидратация.

Преди време се сблъсках с интересен случай. С моя пациентка години наред се борим с тежките й пигментации по цялото лице. Здравословният начин на живот, спортът, храненето, терапиите, дори непрекъсната фотозащита не помагаха в овладяване на положението. Пациентката се подложи на тест, тъй като имах предполо­жения, че резултатът ще покаже генетична заложеност към поява на пигментации. Резултатите показаха именно висок риск по отношение на разпределение на мелани­на под въздействие на слънчевите лъчи. При нея процесът вече е настъпил и е необратим. С нея можем да работим в посока минимизиране, но не и в посока превенция. Именно затова препоръчвам на младите дами да се изследват, за да са наясно с генетичния си фонд отрано и да действат превантивно. Параметърът синтезиране и разграждане на колаген показва каква е предраз­положеността към отпускане на кожата. Гликирането на кожата е процес, който води до втвърдяване на колагеновите нишки, до образу­ване на фиброза под кожата. Този процес зависи от консумацията на захарни изделия. При някои хора вътрешният процес на гликиране на клетките е по-засилен и това води до стареене на кожата.

Какви мерки препоръчвате след излизане на резултатите от ДНК теста?

Тези 5 показателя дават информация за генетичната склонност към преждевременно стареене в определена посока. След като тес­тът е показал в кой от петте показателя се крие рискът, заедно с пациента започваме да действаме в посока превенция. Изработва се цялостна програма, в която е указано как да се грижи за кожата си и накъде да насочи усилията си. Самите резултати излизат заедно с насочващи превантивни мерки. Ако е налице генетична предраз­положеност на пациента към слаб синтез на колаген и бързо разграждане, посочвам му какви хранителни добавки трябва да приема и на какви процедури да се подложи, за да се избегне стареенето по този параметър. Препоръчваме радио­честотен лифтинг, инжекционни процедури за стимулиране синтеза на нов колаген, мезотерапии с хи­алуронова киселина, тъй като хиа­луроновата киселина и колагенът са в тясна взаимовръзка. Когато тестът установи, че кожата на пациента е склонна да образува пигментации, му препоръчвам фо­тозащита, процедури срещу пиг­ментации, с помощта на които да се разпредели равномерно мела­нинът. Dr – Denkova Dermatology в качеството си на консултант на лабораторията, в която се изпра­щат тестовете, предлага козме­тика, насочена към специфичния проблем. Целта на ДНК тесто­вете е процесите да се открият рано и да се отложат максимално дълго във времето.

Как се взема пробата?

За вземане на пробата не е необходим лекар, тя се извършва у дома от самия пациент. Взема се секрет от букалната лигавица су­трин на гладно, без да е приемана дори вода, поставя се в специална предпазна опаковка и се изпраща в специализирана лаборатория в Сидни, Австралия за провеждане на съответния генетичен анализ.

Какви други тестове предлага NutriGen?

NutriGen предлага и други интересни ДНК тестове. Един от тях показва каква е генетичната успеваемост на организма към разграждане на протеини, въглехидрати и мазнини. По този начин можем да дадем съ­вети на пациенти, които идват при нас за процедури за тяло и целят намаляване на обиколките и пре­махване на целулита. Съветваме ги как да менажират храненето си за оптимални резултати. Гледаме на всичко цялостно. По отношение на отслабването не съществуват ма­гични апарати. Магията се крие в това да ги съчетаем с балансирано, здравословно хранене, да въведем спортни навици в ежедневието си и да започнем да приемаме хранител­ни добавки. Здравният тест дава отлична представа за общото състояние на организма. Хормоналният тест за жени, изследващ нивата на естроген, е изключително полезен при млади дами с напоследък зачестилата диагноза Acne adultorum – акне при хора, преминали пубер­тетна възраст. Често се оказва, че причината е именно хормонален дисбаланс. Всеки човек има опреде­лени генетични мутации. Слабото място на всеки е различно – може да бъде кожата, половата система, възможно е да има проблем с усво­яването на мазнини, протеини или въглехидрати. Тестовете помагат на пациентите да си обяснят произхода на здравословни проблеми, които дълго време са ги карали да се чувстват в безизходица. По този начин могат да прекратят лута­нето си и да се насочат към кон­кретиката на проблема. А от нас, лекарите, се изисква да препоръча­ме най-подходящите терапии. ДНК тестовете дават изключителна яснота, която никое друго изследване не може да достигне.

Източник: сп. Beauty Woman

Повече за изследването NGDerm: www.ngderm.bg

Please follow and like us: