Захарта – враг на килограмите, но и на кожата

ngderm

Мислите ли, че диетата Ви не се отразява на кожата? Помислете отново, особено ако обичате да похапвате сладко! Напълно наясно сте, че ако се отдавате твърде често на изкушението за шоколад, бонбони и сладкиши, можете да качите килограми. Това, за което вероятно не сте се сещали, е, че въглехидратите могат да доведат до поява на бръчки. Редица научни изследвания през годините установяват, че излишната захар в кръвта може да ускори процес, наречен гликация, който на свой ред засяга кожата. Как може едно генетично изследване да ни помогне да контролираме серумните нива на глюкозата, приемането и освобождаването на енергия.

Да започнем с това какво е гликация.

Когато консумирате храна, тялото разгражда въглехидратите, които ползва като основни енергийни източници, до глюкоза и фруктоза. При прием на прекомерно количество въглехидратни или високо-гликемични храни, тези захари реагират с белтъци и мазнини по абнормен начин, като произвеждат вредни молекули, наречени “крайни продукти за гликация (AGЕs)”. AGEs образуват “кръстосани връзки” между белтъците, водят до загуба на протеинова функция и влошаване еластичността на кръвоносните съдове, кожата и сухожилията.

AGЕs са асоцииране с много хронични заболявания, свързани с възрастта, като сърдечно съдови заболявания, болест на Алцхаймер, периферна невропатия и други сетивни загуби като глухота.

Гликацията засяга кожата ни.

Основен фактор за гликация на кожата е повишената кръвна захар – според проучване за всеки 1 мм/л увеличение на кръвната захар се наблюдава видимо състаряване от около пет месеца. Други причини са излагането на ултравиолетови лъчи, което увеличава формирането на AGEs и напредналата възраст (над 35-години), която също ускорява процеса.

Видими дефекти по кожата, причинени от AGEs, включват фини линии и бръчки, чувствителна кожа, възпаление, хиперпигментация, неравномерен цвят на кожата, туморни образувания.

tips

Как да предпазим кожата си от гликация?

За щастие има много стъпки, които можем да предприемем! Ето девет съвета, които да Ви помогнат да запазите кожата си гладка и бляскава, дори когато остареете:

 

 

 1. Контролирайте нивото на кръвната захар. Тук не става дума само за стареенето на кожата Ви, но и за общото здраве на организма Ви.
 2. Избягвайте прекомерния прием на въглехидрати. Следващия път, когато копнеете за торти, сладкиши и понички, погледнете в огледалото. Заслужава ли си да рискувате поява на нови бръчки?
 3. Избирайте ниско-гликемични храни. Не забравяйте, че много храни като бял хляб, ориз, картофи и други подобни продукти, бързо се разпадат в тялото и повишават нивата на кръвната захар. Вместо това изберете ядки и семена, тофу, ечемик, киноа, овес, кисело мляко и ниско-гликемични плодове като сливи, праскови и пъпеш.
 4. Внимавайте с барбекюто. Този начин на приготвяне на храна може да създаде нови AGЕs. Вместо това се насладете на бавно приготвено месо.
 5. Винаги защитавайте кожата си от слънцето. Ултравиолетовата експозиция увеличава образуването на AGЕs. Не забравяйте, че гликацията засяга цялата Ви кожа, а не само лицето, така че предпазвайте ръцете, врата и краката при излагане на слънце.
 6. Поддържайте здравословно тегло. Научните изследвания са установили, че прекомерното тегло и голямата обиколка на талията могат да увеличат образуването на AGЕs.
 7. Наблюдавайте приема на алкохол, тъй като той увеличава гликационния стрес.
 8. Увеличете приема на антиоксиданти. Всички плодове и зеленчуци, както и продукти като черен шоколад и чай имат мощни антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от гликиране.
 9. Помислете за прием на витамин В като добавка. Витамините В1 и В6 помагат да се възпрепятства образуването на AGЕs.

Естествените антиоксиданти са от ключово значние за възпрепядстване на гликацията – алфа-липоева киселина, аскорбинова киселина, а-токоферол, ниацинамид, пиридоксал, натриев селенит, селен, ривофлавин, цинк, манган, витамини С и Е. Много подправки и билки инхибиратгликирането – джинджифил, канела, карамфил, розмарин и естрагон, екстракт от боровинки и кверцетин.

Как може да ни помогне генетичното изследване NGDerm?

Гликацията зависи от индивидуалния ни генетичен профил. Генетичното ни предразположение е от основно значение за определяне нивата на глюкоза в серума. Изследваните в NGDerm гени отговарят за контрола на серумните нива на глюкозата, приемането и освобождаването на енергия. Промяната в тези гени може да промени способността на тялото Ви да поддържа нормални нива на глюкоза и да се намесва в енергийния метаболизъм, и двете от които водят до гликиране. Ключовите вариации в генетичната категория „Гликиране” на изследването NGDerm играят базисна роля в предотвратяване на гликирането на Вашата кожа.

NGDerm дава възможност за прием на правилните стъпки, които не само подобряват състоянието на кожата и намаляват процеса на стареене, но и редуцират предразположението на организма към редица заболявания. Изследването разглежда категории, свързани с генетично обусловената способност за продукция на антиоксиданти и защита от свободни радикали. Резултатът от NGDerm е информативен за постигане на оптимален хранителен режим, прием на хранителни добавки, терапевтични козметични процедури и продукти за грижа за кожата, подходящи за всеки отделен клиент.

Автор- Славяна Янева (Молекулярен биолог- генетик към NutriGen)

Повече за изследването NGDerm: www.ngderm.bg

  1. “Advancedglycationinhealthanddisease: role of themodernenvironment”,Vlassara H, Annals of the New York Academy of Sciences, June 2005
  2. “Orallyabsorbedreactiveglycationproducts (glycotoxins): anenvironmentalriskfactorindiabeticnephropathy”,Koschinsky T, He CJ, Mitsuhashi T, etal, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A., June 1997
  3. “Influence of advancedglycationend-productsandAGE-inhibitorsonnucleation-dependentpolymerization of β-amyloidpeptide”,Münch, Gerald; etal., BiochimicaetBiophysicaActa, 27 February 1997
  4. “Glycoxidativestresscreates a viciouscycle of neurodegenerationinAlzheimer’sdisease–a targetforneuroprotectivetreatmentstrategies?”, Munch G, Deuther-Conrad W, Gasic-Milenkovic J, NeuralTransmSuppl, 2002
  5. “Advancedglycationendproducts. Key playersinskinaging?”, GkogkolouP, Böhm M, Dermatoendocrinol, 1 July 2012
  6. “10 Tips to AvoidSugar-InducedAging”, HealthyLifestyle, AnnmarieSkin Care
  7. “WhatAreAdvancedGlycationEnd Products (AGEs)?”, Brown MJ, Healthline, December 22 2016
  8. “PreventGlycation-InducedSkinAgingwithTopicalNutrients”, Goldfaden G, Goldfaden R, Life Extension, November 2009
Please follow and like us: