Кои фактори увреждат колагена и как да си го добавим естествено?

Какво е колагенът?

Колагенът е твърд, неразтворим и влакнест белтък – основен структурен протеин в извънклетъчното пространство на съединителната тъкан. Той е най-разпространеният белтък при хората и съставлява около 25% до 35% от белтъчините в човешкото тяло. Състои се от аминокиселините глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин.

Колагенът се среща най-вече във влакнести тъкани като сухожилия, лигаменти и кожа, но е в изобилие и в роговица, кръвоносни съдове, черва, междупрешленни дискове и дентин. До момента са идентифицирани 28 вида колаген. Около 80-90% от колагена в тялото се състои от тип I, II и III. Типове I и III осигуряват структура на кожа, мускули и лигаменти, докато тип II се намира в хрущяли и роговица.

Каква е връзката колаген кожа?

Колагенът съставлява почти 80% от кожата и се намира в средния слой, наречен дерма. Той работи заедно с друг протеин – еластин, за да придаде плътност и здравина на кожата и да й осигури еластичност при опън.

С напредване на възрастта производството на колаген започва да се забавя – и това се случва по-рано, отколкото предполагаме. След 25-годишна възраст се разгражда повече колаген, отколкото се синтезира, затова започваме да виждаме фини линии и бръчки – естествен страничен ефект от изчерпания колаген в кожата. От средата на 20-те години започваме да губим около 1% от колагена си с всяка следваща година.

За какви други телесни функции е важен правилният колагенен баланс?

Заздравява костите и ставите. Колагенните пептиди укрепват ставите, което ги прави по-устойчиви на наранявания. Колагенът също така увеличава количеството минерали в костите – а именно калций, като подпомага формирането или заздравяването на костите.

Подобрява съня. Глицинът – аминокиселина в колагена, е и инхибиторен невротрансмитер – помага за по-качествен и по-дълбок сън и намалява умората.

Регулира телесното тегло. Глицинът подпомага формирането на мускули чрез превръщане на глюкозата в енергия.

Подобрява чревната флора. Колагенът укрепва и заздравява чревната и стомашната лигавица, намалявайки чревните смущения и улеснявайки абсорбцията на хранителни вещества от тялото. Колагенът може също така да намали киселинния рефлукс и да облекчи гастроезофагеалната рефлуксна болест благодарение на глицина, който помага на тялото да произвежда повече стомашна киселина, благоприятстваща храносмилането.

Кои фактори увреждат колагена?

Външни фактори като вредно влияние на слънчеви лъчи, замърсяване, действие на свободни радикали в тялото и тютюнев дим също намаляват количеството на колагена.

Кожата ни може да се задържи здрава за по-дълго, ако избягваме следните неща:

 

 

  1. Честа консумация на захар. Прекомерният прием на храна с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликацията – процес, при който захарта в кръвта се свързва с протеините, като се образуват нови молекули, наречени крайни продукти на гликацията (AGEs). AGEs увреждат структурата на колагена.
  2. Пушене. Много химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата.
  3. Слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи разграждат колагена с голяма скорост, увреждат колагеновите фибри и предизвикват натрупване на анормален еластин. От своя страна анормалният еластин води до производство на ензим, който разгражда колагена.

Как да си набавим колаген естествено?

Добра идея е набавяне на колаген от различни източници. По този начин получаваме комбинация от различните видове колаген. Например, говеждо месо е пълно с колагени тип I и тип III, които укрепват кожата, костите и червата, докато рибата се състои само от тип I. Пилешкото месо осигурява колаген тип II – основният компонент на хрущялите.

Приемът на витамин С играе жизненоважна роля в образуването на колаген. Кожните фибробласти имат абсолютна зависимост от този витамин за синтезата на колаген и за регулирането на баланса колаген/еластин в дермата.

Прилагането на витамин С към кожата също може да генерира колаген. Прилагането на крем с 5% концентрация на витамин С прави кожата по-плътна и намалява появата на дълбоки бръчки.

Каква информация предоставя генетичното изследване NGDerm относно способността на тялото ни да синтезира колаген?

Нашите генетични предразположения играят важна роля при определянето на скоростта на производство и разграждане на колаген. Един на всеки трима души има генетична вариация, предразполагаща към ускорено разграждане на колаген.

Категорията „твърдост и еластичност” на генетичния тест NGDerm може да ни помогне да определим дали сме носители на ключови генетични вариации, свързани с ускорена загуба на колаген, което може да доведе до появата на преждевременно сбръчкване, стареене и увиване на кожата, дори преди признаците да станат видими.

Категорията „твърдост и еластичност” изследва гени, свързани със:

  1. Защита на колаген – запазване на съществуващия колаген от ненужно разграждане и подпомагане нормализирането на функциите на кожните клетки, разрушени от оксидативния стрес
  2. Разграждане на колаген – забавяне на разрушаването и разпада на колагеновите влакна, намиращи се в извънклетъчното вещество на човешката тъкан

Нивата на колаген се нарушават естествено с течение на времето в процеса на стареене. При предприемане на предпазни мерки (правилно хранене, изкореняване на вредни навици, прилагане на грижа за кожата), обаче, е възможно колагенът да се защити от прекомерно разграждане и по този начин кожата да се поддържа здрава и млада за по-дълго време.

 

Please follow and like us: