Как да се грижим за кожата си през зимните месеци?

Студеното време може да наруши естествената защитна бариера на кожата, като създава пролуки в най-външния й слой, позволявайки да се изпари водата (дехидратация) и да нахлуят дразнители (чувствителност). Сухата и хладна околна среда може да е отговорна за усещането на сърбеж, тъй като се отключва възпалителен отговор и се освобождават хистамини. Възпалението може да влоши кожни заболявания като розацея, екзема, ихтиоза и псориазис. Кожата на устните е изключително тънка и чувствителна и може да пострада значително по време на суровите зими, което води до сухи, напукани и възпалени устни.

Ето и някои от неприятните странични ефекти, които студеното време може да окаже на нашата кожа и базисни съвети как да се преборим с тях:

Раздразнена и зачервена кожа, рязка поява на акне или обриви. Кожата на лицето е много чувствителна и раздразнителна през студения сезон, така че е хубаво да преминете към по-нежно почистващо средство и по-силно овлажняващ крем, за да я успокоите, като хидратацията е препоръчителна и през деня.

Поява на сухи участъци по кожата. Когато лицето Ви е изложено на силен вятър, неизбежно се появява сухота. Освен задължителната хидратация на кожата с дневен и нощен крем, като по-драстична мярка може да прибегнете до поставяне на овлажнител във Вашия дом.

Вятърнии слънчеви изгаряния. Винаги нанасяйте слънцезащитни продукти, независимо от сезона. Дори денят да е облачен, кожата Ви може да изгори – особено ако е ветровито. Уверете се, че имате балсам за устни със УВ защита, който да предпазиустните Ви от болезнено напукване.

Цялостна сухота на кожата на тялото. Препоръчителна е употребата на дълбоко хидратиращдуш гел, като не забравяйте да приложите лосион за тяло, веднага след като излезете от банята.

Освен студеното време, обърнете внимание и на други причини, поради които кожата Ви може да е суха и дехидратирана:

 • прекомерна употреба на сапун, дезинфектанти, силни парфюми и гореща вода
 • излагане на химикали
 • някои видове кожни заболяваниякато екзема, псориазис, дерматит, язви
 • някои видове заболявания като хипотиреоидизъм, диабет втори тип
 • дехидратация
 • стареене
 • генетика

Важно е да имаме предвид, че с естествения процес на стареене кожата ни се изсушава, следователно мерките, които предприемаме за грижа за кожата ни, трябва да са съобразени и с нашата възраст.

Генетиката ни също играе значителна роля за състоянието на хидратация на кожата. Учените смятат, че сухата кожа може да се наследи. Експерти от университета в Дънди в Шотландия са установили, че мутации в гените, които контролират производството на белтъка филагрин, който играе роля в образуването и хидратирането на кожната бариера, могат да причинят вреди на кожата. Хора с такива мутации страдат от суха кожа и имат по-голям шанс от развитие на екзема.

Но нека не се фокусираме само върху негативните ефекти на студеното време върху кожата. Студените ветрове и по-хладният въздух имат някои предимства за кожата.

Студеното време изчиства порите. По-хладното време може да действа като тонизиращо или стягащо –забавя се отделянето на себум, намалява запушването на порите и те стават по-малко видими и изгладени.

През зимните месеци сънят е по-пълноценен. Набавянето на качествен сън през нощта е от жизненоважно значение за здравето на кожата – намаляване на кръговете под очите и придобиване на здравословен „блясък“.

Подпухналостта остава за топлите месеци. Студеното време насърчава кръвообращението както в областта на лицето, така и в тялото, което намалява подуването.

Зимата означава сбогуване с лошото качество на въздуха и високите нива на озон, които са характерни за пролетта и лятото. В това време на годината е прекрасно да бъдеш сред природатана дълги разходки и да вдишваш свеж въздух, който подмладява кожата.

 

За да разберете към какви несъвършенства е гентично предразположена кожата Ви, съветваме Ви да си направите ДНК тест NGDerm, който показва генни вариации, отговарящи за промени в кожата.

Повече за него прочетете тук: www.ngdem.bg

  1. 7 Surprising Causes of Dry Skin, Skin and Beauty, Everyday Health, 2019
  2. What Causes Dry Skin,Kristeen Moore,HealtLine, 2019
  3. 7 Cold Weather Skin Problems and How to Fix Them, Rachel Adler, StyleCaster, 2013
  4. 7 reasons the cold weather is actually good for your skin, Julian De Silva, NetDoctor, 17 Jan 2018
  5. What you need to know about cold weather and skin, Dermalogia, 2019
  6. Cold Weather Skin-Care Tips, Courtney Hargrave, Skin and Beauty, Everyday Health, 2019
Please follow and like us: