Защитата на кожата от УВ щети е целогодишен ангажимент

Тези дни времето е изключително изненадващо за периода на годината и виждаме слънчевите лъчи доста рядко и следователно, защитата от излагане на слънце въобще не се нарежда на дневен ред в списъка ни с грижи. Колко щети може да ни причини слабото пролетно слънце наистина? Забравяме, обаче, че ултравиолетовите лъчи могат да бъдат също толкова вредни, когато навън е студено и облачно и всяка открита част от тялото ни все още може да изгори.

Защитата на кожата от УВ щети е целогодишен ангажимент

Независимо дали прекарваме деня си разхождайки се по улиците или пътувайки в кола, лицето ни е изложено на слънчевата радиация под формата на ултравиолетова светлина. Когато тези слънчеви лъчи проникнат дълбоко в клетките на кожата, те причиняват увреждане на ДНК, а оттам – сериозни последици не само за външния ни вид, но и за здравето ни.

Слънцето излъчва два основни типа ултравиолетови лъчи – UVA и UVB. Съществува и трети вид ултравиолетовата радиация (UVC лъчи), която се абсорбира предимно от озоновия слой на Земята. Късите UVB лъчи, познати още като „парещи лъчи”, са отговорни за класическото слънчево изгаряне – причиняват зачервяване на кожата, изгаряния и представляват ключов фактор за развитие на кожен рак. Те са най-силни през летните месеци. Дългите UVA лъчи са отговорни най-вече за появата на слънчев загар. И двата типа UVA и UVB лъчи допринасят за преждевременно стареене, бръчки, поява на слънчеви петна, както и сериозни здравословни проблеми, включително развитие на кожен рак.

Повече от 90% от всички видове рак на кожата са свързани с излагане на слънце. Слънчевото увреждане, което причинява рак, е кумулативно, подчертават лекарите. Независимо дали единствената ни разходка през януари е била до работа и обратно, слънчевите лъчи, които сме събрали през това време, се натрупват и оказват отложен ефект.

За разлика от UVB, UVA лъчите са силно застъпени през цялата година и могат да преминават през стъкло (като прозорец в офиса или колата) и през облаци. Според Фондацията за кожен рак, 80% от слънчевите лъчи могат да преминат през облаци и мъгла. Подобен е и процентът на УВ лъчите, отразени от снега. Следователно, през снежните дни кожата е изложена не само на ултравиолетовите лъчи, които идват от небето, но и на онези, които се отразяват от земята.

Любителите на зимните спортове, например, са изложени на повишен риск от прекомерно излагане на слънчевата ултравиолетова радиация. Колкото е по-висока надморската височина, толкова по-голяма е експозицията на УВ лъчи. Смята се, че на всеки 300 метра над морското равнище, излагането на УВ лъчи се увеличава с 4 до 5%. Комбинацията от по-голяма надморска височина и ултравиолетови лъчи, отразявани от снега, поставя скиорите и сноубордистите на повишен риск от развитие на кожен рак.

За щастие, адекватната защита от слънцето намалява рисковете, свързани с УВ лъчите. Независимо от сезона, първата стъпка е прилагане на подходящ слънцезащитен крем. В идеалния случай слънцезащитният крем трябва да има следните характеристики:

 • слънцезащитен фактор SPF минимум 30
 • широк спектър на защита – предпазване срещу UVA и UVB лъчи
 • подходящ за съответния тип кожа – суха, мазна, чувствителна кожа
 • съдържание на безопасни и ефективни съставки

Ветровитите и прохладни условия могат да бъдат особено сурови за кожата и е препоръчително да се използва овлажняващ слънцезащитен крем със съставки като ланолин или глицерин. Слънцезащитният крем се нанася най-малко 30 минути преди излагане на слънце и трябва да се приложи отново на всеки два часа или след прекомерно изпотяване. Нанасянето на слънцезащитни продукти трябва да се извършва равномерно върху всяка открита кожна повърхност. Не трябва да се забрават често пропускани места: ушите, около очите, врата, долната част на брадичката, скалпа и ръцете. Устните са много чувствителни през зимните месеци и е препоръчително прилагането на балсам за устни с слънцезащитен фактор SPF минимум 15.

 

Автор: Славяна Янева (молекулярен биолог към NutriGen)

  1. Do I need to use sunscreen in Winter?, Cancer council, 2015

  2. The Case For Wearing Sunscreen Every Single Day, Bazaar, 2018

  3. Winter sun and your skin cancer risk, MD Anderson Cancer Center, 2015

  4. Why Sun Protection Is Important, Even In Winter, Victorian Dermal Group, 2017

  5. Sun protection in the snow, Better Health Channel, 2018

  6.     Wear Sunscreen All Winter and Your Skin Will Actually Age More Slowly, Adam Hurly, GQ, 2017

  7.     Can You Get a Sunburn in Winter?, Knvul Sheikh, Live Science, 2018

  8.     Winter Skin Care Tips, Sarah Siddons, How Stuff Works, 2018

  9.     Essential Outdoor Sun Safety Tips for Winter, Skin Cancer Foundation, 2010

  10.  The Importance of Sun Protection in Winter, Jean Coutu, 2018

  1. Winter Sun Safety, skcin.org, 2018

Please follow and like us: